Stadig undring over tingenes tilstand.

Lørdag 18. august kl. 18.00 åpner Bjørn Carlsen (f. 1945) en omfattende maleriutstilling i Haugesund Billedgalleri. Carlsen er en svært dyktig kolorist og hans motiver gjør uutslettelig inntrykk. Bildene er sterke i sin råskap, men forenes alltid med noe vakkert. Bjørn Carlsen anses som en av vårt lands mest originale kunstnere. Fra sin debut i 1972 har han holdt en rekke markante utstillinger i inn- og utland. Vi er svært stolte og glade over å kunne presentere Bjørn Carlsen som årets filmfestivalutstiller.

Til utstillingen har professor Holger Koefoed skrevet en tekst om Bjørn Carlsens kunstnerskap: «I over førti år har han aktivt kommentert mange av samtidens vanskeligste temaer i et forrykende kunstnerisk billedspråk fullt av motsetninger og kontraster. Hans maleri er dypt personlig og samtidig sterkt forankret i tradisjonen helt fra ungrenessansens mestere til ekspresjonismens malere på 1900-tallet. Hans motiver kan være både groteske og frastøtende, og til samme tid malerisk vakre, og fylt med et kunstnerisk overskudd som gjør dem interessante å se og studere nærmere. Det er som om de vakre fargene og den gjennomarbeidede estetiske dimensjonen er det som gjør det mulig å se hans motiver. Det er alltid en streng sammenheng mellom form og innhold.[…]

Bjørn Carlsens kunst kretser rundt våre indre sårflater – underbevissthetens landskaper, smerten, vårt indre drama. Det går an å si at det er smerten og dens motpol, kjærligheten, som tematiseres i motivene og som samtidig utdypes i bildenes maleriske språk. På et eksistensielt plan handler det om intuisjon, fornemmelser og anelser – temaer som han lar komme direkte til uttrykk lerretet. Som mange har påpekt er det malerens eget indre drama han får frem i sine motiver.»

Selv sier Carlsen at god kunst skal være mer enn bare underholdning: « Betrakteren må selv finne ut hva motivet forteller. Viktigst for mine bilder er at de kan sees på mange ganger. […] Mennesket har behov for skjønnhet, men det er samtidig viktig at et vakkert bilde er interessant, ellers gir skjønnheten ingen mening».

Bjørn Carlsen er født i Oslo i 1945, men bor og arbeider i dag i Asker. Han debuterte med separatutstilling i Kunstnerforbundet i 1972. Han utdannet seg ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo i årene 1965-1967. Videre gikk han på Statens kunstakademi i Oslo i 1967-71. Han er representert i en rekke private og offentlige samlinger, bl.a. i Nasjonalgalleriet, Bergen og Trondheim kunstmuseum og i Göteborgs Konstmuseum. Han har også utført utsmykninger i Asker Samfunnshus, i Holmlia skole og Juridisk fakultetsbibliotek i Oslo. I perioder har han vært lærer ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og vikariert som professor ved Statens Kunstakademi.

Det er med stor glede Den norske filmfestivalen, Haugesund Kunstforening  ønsker Bjørn Carlsen velkommen som årets filmfestivalutstiller 2012.

Filmfestivalutstillingen åpnes av styreleder i Den norske filmfestivalen; Knut Even Lindsjørn. Musikalsk innslag ved sangerinnen Lene Rudbæk Romseland. Alle hjertelig velkommen!

 

Leave a Comment