Haugesund Kunstforening har gleden av å invitere til nye utstillinger med malerier av Elisabeth Werp og grafikk av Søssa Magnus.

 

Elisabeth Werp           

Sal 1

Elisabeth Werp, en av landets ledende samtidskunstnere, stiller ut i Haugesund Kunstforening i mars og april måned. Werp er blitt kjent for sine symbolsk realistiske arbeider. Hun har utviklet en helt spesiell og umiskjennelig stil der teknikk og symbolikk glir i hverandre i et symbiotisk formuttrykk. Motivene er drømmeaktige, symbolske, figurative, men med et abstrakt innhold. Et sykkelhjul skildrer ikke nødvendigvis et hjul, men det evig tilbakevendende. Et gammelt bord og stol er ikke møbler, men tydelige tegn på menneskers tilstedeværelse og undring over det liv som var her, er her, eller skal komme tilbake.

Når jeg anvender symboler og metaforer er det ikke jeg som står i et rom og konstruerer en idé eller et konsept, men gjenstander og motiver som møter meg der ute i livet. En forlatt stol jeg går forbi kan fortelle meg om flyktighet, lengsel – og gi gjenklang til noe som allerede bor i meg. Grunntonen i meg selv lengter etter noe konkret som den kan visualisere seg gjennom. Klokken på en vegg med sine ensomme hjerteslag slår i takt med min egen ensomhet, og vissheten om livets flyktighet får kraft i maleriene mine. (Elisabeth Werp)

De symbolske dybdene i maleriene kommer ikke minst til uttrykk i de mange og dype lag av maling, metaller og stoffer som kunstneren benytter i maleriene. Lag på lag av kullstift, maling, tempera, aske, marmorstøv, bly, karborundum, sink, kjemikalier og metallstøv gir stofflige dybder, mens krakeleringer, etsning, skraping og brenning setter disse lagene i spenningsforhold til hverandre. Elisabeth Werp benytter teknikker som har vært i bruk helt siden renessansen. Herfra henter hun også fram en sanselighet som en gang var, og som fortsatt er til stede i vårt århundre.

Elisabeth Werp (f. 1958) er utdannet ved Statens Håndverks- og kunstindustriskole i Oslo (1984-88) og ved Statens Kunstakademi (1988-92). Hun har hatt en lang rekke utstillinger og bla. separatutstillinger på Henie Onstad Kunstsenter (2000), Stenersenmuseet, Oslo (2006, 2013), Blaafarveverket (2014), Telemarksgalleriet (2015) og Hadeland Glassverk (2017).

Les mer om Elisabeth Werp: http://www.elisabethwerp.com/

Søssa Magnus                      

Sal 2

Søssa Magnus er en rendyrket grafiker og har viet sin kunstneriske karriere til å eksperimentere innen denne uttrykksformen. Hun er blitt viden kjent for sine humoristiske, sorgmuntre bilder der hunden har fått en spesiell plass. I kraft av sitt manglende talespråk blir hunden spesielt uttrykksfull i kroppsspråket.

Jeg tror jeg treffer noe allmennmenneskelig med disse bildene av ulike hundeuttrykk, og det at det er et uttrykk basert på en enkel strek. Det er ingen vanskelig psykologi i disse bildene. Og det er jo veldig mange som har hund i dag og som kjenner igjen seg selv og hunden sin, sier Søssa Magnus.

Fra kobbertrykk og linosnitt, oppdaget hun en trykkemetode som hadde de rette kvalitetene. Med plexiplater som underlag og brennejern som tegneredskap fant hun frem til den karakteristiske lodne streken:

Ved å arbeide med pleksiglass og dyptrykk har jeg fått et uttrykk som passer til det jeg ønsker å formidle med arbeidene mine. (Søssa Magnus)

Plexitrykket ga muligheten til å lage overdimensjonerte hundeportretter i ulike positurer og situasjoner. Slik fikk hundene både sjel og identitet. Hunden Molly og Frysja-verkstedets firbente venn (pinnsvinet) har vært til inspirasjon for mange av de arbeidene Søssa Magnus viser i Haugesund Kunstforening.

Søssa Magnus (f. 1948) er utdannet ved Statens Håndverks- og kunstindustriskole (1965-70) og ved Statens Kunstakademi (1973-78). Sitt daglige arbeid har hun på verkstedet i Frysja kunstsenter, idyllisk beliggende ved Akerselva like utenfor Oslo sentrum.

Magnus kan se tilbake på en lang rekke kollektiv- og separatutstillinger. Hun har bla. hatt separatutstillinger i Bergen Kunstforening (1987), Galleri Norske Grafikere (1987, 1988, 1997, 2014), Kunstnerforbundet (1990, 1994, 2002) Galleri Briskeby (2008, 2011, 2012, 2015) og Hamar Kunstforening (2015) m.fl.. Søssa Magnus er blant annet innkjøpt av Nasjonalgalleriet, Norsk Kulturråd, Oslo Kommunes Kunstsamlinger og NRK Oslo. Les mer om Søssa Magnus: https://www.kunstverket.no/Kunstnere/Kunstnere-M-R/Soessa-Magnus.aspx#cv

Leave a Comment