I prosjektet Hallo Afrika! undersøker Torunn Skjelland (f. 1975, Oslo) den visuelle framstillingen av Afrika og afrikanere sett med vestlige «briller». Hun knytter eget dokumentarisk materiale samlet på reiser, sammen med funnet materiale fra litteratur, populærkultur, nyhetskilder og museer.

Tilnærmingen er både analytisk og assosiativ, hvor det formale og dokumentariske danner en form for visuell antropologi. Gjennom uventede og tidvis usannsynlige sammenstillinger problematiserer hun elementer som har vært og er en del av vår kollektive vestlige historie.

Utstillingen i Haugesund Kunstforening er laget spesielt med tanke på sal 1 (storsalen). Utstillingen er en blanding av malerier på vegg og lerret, samt et tekstilarbeid. Veggmaleriene henter inspirasjon fra Sør-Afrika og Gambia hvor fasademaleri er en viktig tradisjon. I Zululand, Sør-Afrika kan disse maleriene kun utføres av kvinner, og tradisjonen og teknikken overføres fra kvinne til kvinne. Maleriene forteller om familie-, stammetilhørighet og status i samfunnet. I Gambia har veggmaleri en helt konkret praktisk funksjon – å formidle hverdagsligheter og reklame til den store andelen analfabeter.

Torunn Skjelland er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen (1997-2001). Fra 2003-2005 var hun del av duoen Vestlandske Kunstmisjon. Hun har hatt separatutstillinger i Bergen Kunsthall (2006), på GalleriGathe, Bergen og Galleri N. Bergslien i Eidfjord (2008), og på Hå Gamle Prestegard (2013). Hun har utført flere utsmykningsoppdrag og er innkjøpt av bla. Norsk Kulturråd.

 

Leave a Comment