Fra Sci-fi, tegneserie- og spill-estetikk utført i tradisjonell billedvev, til skulpturelle hverdagshelter og lys- og skyggespill-installasjoner. Haugesund Kunstforening starter det nye året med utstillinger av Kristin Sæterdal (billedvev) i sal 1 og Gisle Harr(skulptur, skisser og collager)/Jannicke Lie (installasjon) i sal 2. Velkommen til utstillingsåpning i Haugesund Billedgalleri fredag 6. januar kl. 18.00.

Kristin Sæterdal – Looming in Space
Sal 1

Kristin Sæterdal (f. 1963, Oslo) viser store scenografiske billedtepper med motiver inspirert av Sci-fi og populærkulturen. Motivene tar for seg situasjoner som kommenterer spørsmål i samfunnsutviklingen: -Hvem er det som kontrollerer teknologien, er den vår nye religion og kan den redde oss fra global oppvarming og miljøkatastrofer?

Kunstneren utelater superhelter, tekst og andre tydelig narrative elementer fra motivene, men av og til kan det være en skikkelse i bakgrunnen. Det er omgivelsene, arkitekturen, teknologien, landskapet, som i vesentlig grad danner motivet. Sæterdal håper at publikum kan oppleve seg selv som ”superhelten” og ta del i verket.

Kristin Sæterdal har utdannelse fra blant annet Høgskolekandidatur Billedvev form og farge, Høgskolen i Oslo og Arkitekthøgskolen i Oslo. Hun har hatt separatutstillinger på bla. Galleri Format, Nordnorsk Kunstnersenter og RAM Galleri. Hun er representert i en rekke samlinger som Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og Utenriksdepartementet.

Gisle Harr/Jannicke Lie – Sammenstillinger
Sal 2

Gisle Harr (f. 1966 Harstad/Oslo) er blant annet kjent for sine malte skulpturer i forskjellige størrelser, fra miniatyrformat til over naturlig størrelse. Skulpturene framstiller ofte mennesker; hverdagshelter, historiske personer eller populærkulturelle figurer.  Enkelte kan også ha selvbiografiske trekk, eller de kan ta form av hverdagsobjekter med referanser til kunstnerens liv.

I utstillingen i Haugesund Kunstforening viser Harr nye skulpturer i materialer som gips og epoxy samt skisser, malerier og fotografier. Både skulpturene og veggarbeidene representerer ulike stadier, retninger og arbeidsmetoder i Harrs kunstneriske prosess. Ved å kombinere det to- og tredimensjonale, skaper utstillingen interessante sammenhenger mellom de utstilte arbeidene. Sammenvevingen av ferdige arbeider og skisser løfter frem den kunstneriske prosessen som noe med verdi i seg selv, samtidig som den gir oss et innblikk i de ulike metodene og materialene på veien til et kunstnerisk utrykk.

Gisle Harr er uteksaminert fra Statens kunstakademi i 1998, og har siden hatt en rekke gruppe og separatutstillinger ved blant annet; Høstutstillingen, Riksutstillinger, Galleri F15, Henie Onstad Kunstsenter, Oslo Kunstforening, Museet KUBE og Kunstnerforbundet. Harr er i perioder aktiv innen undervisning og formidling av kunst. Han har også lenge vært engasjert i kunstpolitikk, eksempelvis som styreleder i Norsk billedhoggerforening (2011-14) men også gjennom sitt virke som skribent i aviser og tidsskrifter. Han har vært en viktig talsmann for kunstneres mulighet til å intervenere i samfunnsutviklingen og skape sosial endring.

Jannicke Lie (f. 1968, Karmøy/Oslo) sine arbeider handler om spillet mellom lys og skygge. Ved bruk av lys og optiske virkemidler undersøker og bearbeider kunstneren skyggebilder, speilinger og refleksjoner som oppstår i møtet mellom lys og objekt. Kunstneren ønsker å vekke betrakterens nysgjerrighet og undring. Arbeidet er beslektet med teaterets bruk av lys som et redskap for å utdype tid og rom. Verkene kan fremstå som bevegelige lys- og skyggeformasjoner, der betrakteren kan interagere med- og påvirke verket.  Menneskets søken etter å forstå inspirerer kunstneren i arbeidsprosessen.

Jannicke Lie er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole, Gerrit Rietveldt Academie, Amsterdam (utvekslingsstudent ved institutt for Scenografi) og Royal Academie of dramatic art, London, scenografi. Hun har hatt utstillinger i Carl Berner prosjektrom (2012), Haugesund Billedgalleri (2005) og Galleri RAM, Oslo (2002). Hun deltok også på Haugesund Kunstforenings jubileumsutstilling i 2013, hvor hun vant pris for beste verk.

Pressekontakt:
Haugesund Kunstforening: Grethe Lunde Øvrebø, tlf. 52 74 41 80/90 88 16 65 grethe.lunde.ovrebo@haugesund.kommune.no

Leave a Comment