Hvem eller hva fortjener å gå over i historien? Haugesund Kunstforening presenterer to kunstnere som hver på sin måte finner verdi og skjønnhet i den  gråe hverdagslighet. Kristoffer Evang viser malerier i utstillingen «Crossroads» i sal 1 og Inger Johanne Nygren viser akvareller i utstillingen «Nature Morte» i sal 2. Velkommen til vernissasje fredag 16. oktober kl. 18.00 i Haugesund Billedgalleri.

Kristoffer Evang     Crossroads
Sal 1
Kristoffer Evang (f. 1979, Oslo) har malt portretter av rusavhengige og hjemløse. Han har bevisst valgt de som ikke vanligvis får foreviget seg selv på lerret og i stort format. Prosjektet hans tar for seg mennesket bak fasaden, upåvirket av den enkeltes historie og nåværende tilstand. Kunstneren har blitt grepet av personene og tolker den enkeltes historie ut i fra hva øyne, hud og hår kan fortelle – et blikk kan fortelle tusen historier.

Med utgangspunkt i en klassisk tilnærming til maleriet, ønsker Kristoffer Evang å utvide horisonten for hva maleriet kan innebære.

Kristoffer Evang er medlem i BBK (Buskerud bildende kunstnere) og NBK (Norske billedkunstnere). Han har tidligere vist arbeidene sine i Arendal Kunstforening, Nord-Trøndelag fylkesgalleri, Galleri A Minor, Oslo, og Drammens museum m.fl. Dette er hans første separatutstilling på Vestlandet. www.kristofferevang.no

 

Inger Johanne Nygren                  Nature Morte – med kjent størrelse
Sal 2

Inger Johanne Nygren (f. 1948, Fredrikstad) avbilder en privat gjenstandsverden vi kjenner så godt at vi knapt legger merke til den – ofte med vekt på å vise slitte, brukte og verdiløse ting.

Utstillingen i Haugesund Kunstforening består av 100 stilleben med en fyrstikkeske (den kjente størrelsen), og en liten artefakt eller en liten bit natur ved siden av. Alt er malt i sann størrelse (1:1). Inger Johanne Nygren har gjennom flere år malt slike enkle stilleben av ”døde” gjenstander fra eget hverdagsliv. Hun legger tingene ut på bordet og maler dem i akvarellteknikk slik de faktisk ser ut og i naturlig størrelse. Både farge, form og skyggelegging gjør dem svært virkelighetsnære. Sett på avstand klarer hun nesten å lure oss til å tro at tingene virkelig er til stede og klebet opp på papiret. Men øyet blir lurt. Alt er omhyggelig malt med tynn akvarellpensel.

«Etter at nye medier som video, installasjoner, lys- og lydkunst har fått dominere kunstscenen i flere tiår, føles det befriende å møte en kunstner som fordyper seg i kunstens urformer, tegningen og akvarellfargene, med blikk for det samtidige», skriver kunstanmelder Øystein Hauge (Bergens tidende, 9. april 2013).

Inger Johanne Nygren er utdannet fra Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo. Hun har hatt separatutstillinger i bla. Kunstnernes hus, Kunstnerforbundet, Galleri F15 og Hå Gamle Prestegard. Hun har også stilt ut på Høstutstillingen hele 10 ganger, og hun er innkjøpt av bla. Nasjonalmuseet og Norsk Kulturråd.

Leave a Comment