Haugesund Kunstforening inviterer til årets første utstillinger med Marit Roland (sal 1) og Lars M. Aurtande (sal 2). Utstillingene åpnes av stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal. Velkommen til utstillingsåpning i Haugesund Billedgalleri fredag 12. januar kl. 18.00.

Marit Roland Paper Drawing #24
Sal 1

Paper Drawings er en serie i forlengelse av Marit Rolands tidligere tradisjonelle tegnpraksis. De stedsbaserte installasjonene danner skulpturelle tegninger i rom og er en forskyvning av papirets rolle i et tegneunivers. Verkene har tredimensjonal form med skulpturelle trekk, men kunstneren fastholder at dette er tegning.

«Jeg tegner med istedenfor på papiret», sier Marit Roland.

Serien Paper Drawings tar utgangspunkt i enten arkitekturen eller i rommets små detaljer som f.eks. en stikkontakt. Deretter begynner kunstneren å tegne i rommet ut i fra et intuitivt utgangspunkt; noen ganger på veggen, andre ganger på gulvet eller hengende fra taket. Hver bevegelse er med på å skape verkene, fra kaotiske slåsskamper hvor papiret nesten brister, til stødige repetitive handlinger. Fra store installasjoner som er preget av høyt fokus og repetisjon til mindre øyeblikkstegninger der kraften fra bestemte håndtrykk bestemmer tegningens form.

Det er en performativ og krevende prosess å sette opp et nytt verk ved de respektive visningsstedene. Paper Drawings er forgjengelig og kan ikke flyttes på i sin helhet. Det kan lages på nytt, men vil aldri kunne vises identisk på to steder. Etter endt utstilling blir verket resirkulert og papiret får et nytt liv etter sin tid som kunst.

For kunstneren oppstår det en ambivalens i det å gi slipp på noe som har krevd så stor dedikasjon: «Jeg ser verkene tilintetgjøres, men opplever parallelt en stor frihet i det å jobbe på denne måten. Og jeg lar meg fascinere over at noe så trivielt som en papirrull kan bli verdifull, for deretter å bli nærmest ubetydelig igjen», sier Marit Roland.

Marit Roland (f. 1981 i Kristiansand) bor og arbeider i Oslo. I 2012 fullførte hun en mastergrad ved Kunstakademiet i Trondheim (NTNU). Samme år ble hun tildelt Sparebanken Pluss og Sørlandets
Kunstmuseums kunstnerpris for serien Paper Drawings. Hun har hatt en rekke separatutstillinger ved blant annet Blaafarveværket, Nyfossum (2017), Møre og Romsdal Kunstnersenter (2016), Museo D’Arte Contemporanea Villa Croce i Genova (2014), Tromsø kunstforening (2013) og Kristiansand Kunsthall (2013), samt deltatt i en rekke gruppeutstillinger, som ved Las Francesa i Valladolid (2017), Prosjekt Normanns (2016), Sørlandet Kunstmuseums jubileumsutstilling (2015), Høstutstillingen (2014) og Norsk Skupturbiennale (2013).

Utstillingen er støttet av Kulturrådets Utstillingsstipend.

Lars M. Aurtande You Dig the Nature
Sal 2

Lars M. Aurtandes kunstneriske virksomhet har ført ham inn i et univers han selv sammenligner med et ukjent skoglandskap. På skogbunnen mellom greiner og planter åpner det seg en verden som avdekker dyr og fabelvesener i sterk konflikt med robotlignende maskiner. Denne visjonen har referanser og paralleller til hans egen oppfattelse av verden som en arena full av krig og konflikter. Aurtande er spesielt fascinert av konfliktene, likhetene og kontrastene mellom naturen og det menneskeskapte. Aurtandes visjoner er ingen dommedagsprofeti, snarere er det hans måte å kommentere eller sette spørsmålstegn ved virkeligheten med humoristiske virkemidler.

Aurtande vil synliggjøre «skjønnheten i det stygge» eller «styggheten i det skjønne». Kunstneren har alltid vært tiltrukket av eventyr, fabler og andre visuelle historiefortellinger. Det er avgjørende å lage bilder som vekker undring og som har evnen til å innebære flere mulige utfall – sett fra betrakterens synspunkt. Det er også viktig at bildet ikke bare speiler øyeblikket, men får betrakteren til å reflektere over hva som har skjedd og hva som kommer til å skje videre.

Arbeidene er utført som silketrykk, eller direkte utført på papir med sort tusj – uten noen som helst form for skissearbeid. Aurtande begrunner dette med at han ikke ønsker noen form for selvsensur i prosessen slik at ideer og motiver får fritt utløp.

Lars M. Aurtande (f. 1973, bosatt Nesoddtangen) har en bachelor i visuell kommunikasjon og illustrasjon fra Kent Institute of Art & Design. Siden debuten i 2006 har han hatt en rekke separatutstillinger og gruppeutstillinger. I løpet av 17 år har han hatt drøyt 1500 illustrasjoner på trykk med stort og smått. Han har arbeidet for alle de største norske forlagene; Cappelen Damm, Gyldendal, Aschehoug og Samlaget, og for flere mindre forlag. Han er blitt nominert til flere priser for sine illustrasjoner og i 2005 fikk han gull- og sølvmedalje for beste magasinillustrasjon i henholdsvis Medebedriftenes Landsforening og Society of Newspaper Design/Scandinavia.

Leave a Comment