En utstilling av et unikt samarbeidsprosjekt mellom H.M. Dronning Sonja, Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl. Velkommen til vernissasje søndag 21. april kl. 14.00 i Haugesund Billedgalleri.

Kunstprosjektet har som formål å skape interesse for og inspirere til utviklingen av papirbasert kunst. For Dronning Sonja har prosjektet vært inspirert av et mangeårig ønske om å kunne dele ut et stipend til unge kunstnere. Det har i tillegg vært et ønske fra kunstnernes side om å løfte prosjektet opp på et nivå hvor arbeidene kunne gjøres tilgjengelig for flere. H.M. Dronning Sonja, Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl har gått sammen om å lage en grafikkmappe der inntektene fra salget tilfaller en stiftelse. Denne er opprettet for hvert annet år å dele ut kunstnerprisen ”The Queen Sonja Nordic Art Award”.

Utstilling

Utstillingen ble første gang vist på Henie Onstad Kunstsenter i 2012. Etter dette har arbeidene vært på turné i nord- og sør-Norge. Haugesund Billedgalleri er eneste visningssted i Rogaland.

Realiseringen av prosjektet TRE REISER – TRE LANDSKAP har vært en lang modningsprosess. H.M. Dronning Sonjas interesse for kunst er velkjent. Mindre kjent er det at Dronningen gjennom mange år, sammen med etablerte kunstnere, har arbeidet med fordypelse i eget uttrykk innenfor forskjellige teknikker.

Dyptrykk

Det tekniske aspektet er en viktig side ved dette kunstprosjektet. Både fordi det har som mål å fremme den papirbaserte kunsten, men også fordi en viss kunnskap om de billedmessige virkemidler er en forutsetning for en dypere forståelse av arbeidenes kunstneriske karakter.

Mappen består av 24 trykk, 8 av hver av kunstnerne, trykket ved Atelje Larsen i Helsingborg. Alle trykkene er utført i dyptrykk-teknikk. Dette er et overordnet begrep som rommer en rekke ulike teknikker som blant annet kobberstikk, koldnålsradering, punktgravyr, mezzotint, ulike typer etsning som akvatint m.m., og fotopolymer (fotogravyr, fotoetsning). Disse kombineres så igjen med lavering i akvatint.

De enkelte bladene i denne mappen er hovedsakelig tradisjonelle raderinger basert på kobberplater og noen polymerplater eller fotoplater, kombinert med akvatint.

Utstillingens tittel gjenspeiler hvorledes de tre hver på sin måte har utforsket dyptrykkets ulike teknikker og muligheter. For Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl er arbeidene en videreføring av egen tematikk og teknikk der landskapet står sentralt. Landskap er også tema for Dronning Sonjas arbeider, som alle tar utgangspunkt i fotografier hun har tatt på Svalbard. Fotografiene er overført til polymerplate og bearbeidet i dyptrykk av Dronningen selv.

«Minimappe» for salg

De tre kunstnerne har gått sammen om å lage en ”Minimappe” for salg i forbindelse med turneen. Mappen består av 6 arbeider, to av hver av kunstnerne. opplag 50. Mappene vil fordeles på utstillingsstedene som alle vil få et mindre antall for salg der. Overskuddet også fra dette salget tilfaller Stiftelsen H.M. Dronning Sonjas Kunstnerstipend.

Bok

I tråd med prosjektets formål om å skape interesse for de grafiske uttrykk, er det i tillegg laget en bok som beskriver og belyser prosjektet, og som gir en innføring i grafikkens verden. Det har vært viktig for kunstnerne å få frem prosessene i det kreative samarbeidet; entusiasmen og nysgjerrigheten som lå til grunn for dette dypdykket i grafikkens mysterier.

Boka, forfattet av Karin Hellandsjø, er for salg i Haugesund Billedgalleri. Kr. 345,-.

Kunstsuppe

I anledning 100-årsjubileet arrangerer Haugesund Kunstforening «KUNSTSUPPE» i Haugesund Billedgalleri. Sammen med en kunstopplevelse nyter vi en deilig suppe levert av Lothes mat- og vinhus. Kveldens gjest torsdag 25. april kl. 17.00 er Karin Hellandsjø, tidligere direktør ved Henie Onstad Kunstsenter. Hellandsjø vil fortelle om H.M Dronning Sonja som kunstsamler og vi får en omvisning i utstillingen «Tre reiser-tre landskap». Kr. 75,- pr. person. Alle hjertelig velkommen!

Leave a Comment